top of page

Fra Bærekraftig avkapp til produkt

Hvordan lage business av noe som ellers blir brent

Historien

Rewo ble startet for å endre møbelindustrien ved å effektivt utnytte overskuddsmaterialer av kvalitet som ellers ville blitt brent. Det store spørsmålet var stadig “Hva skal vi lage”? For å fortelle historien, må vi gå tilbake til 2020. Olav skrev masteroppgaven sin ved NTNU Trondheim og kartla hvor mye overskuddsmaterialer/avkapp som falt ut av norsk treindustri og endte opp som fyringsved. I tillegg til å kartlegge hvor mye avkapp det var, ble det kartlagt hvor, hvilke materialer og hvilken kvalitet det hadde.

 

Mye av avkappet blir brent av diverse grunner som gjør det vanskelig for videre utnyttelse, mens annet blir brent og kastet på grunn av ugunstige former som ikke passer inn i videre produksjon. Det er dette materialet som ligger til grunn for Rewo sin eksistens. Materialer som har topp kvalitet, men har former som gjør det kostbart å gjøre noe med for bedrifter.

 

Stryntrappa, Norges største leverandør av trapper, er Rewo sin leverandør av overskuddsmaterialer. De produserer trapper i heltre, 40 mm Eik og Furu og alt avkappet er av urørt, topp kvalitet. Mange norske hjem har svingtrapper som gjør det vanskelig å utnytte de standardiserte bitene de får inn i fabrikken. Dette resulterer i ugunstige former som ikke kan utnyttes videre og brukes derfor som fyringsved.

 

Selv om Stryntrappa har optimalisert sin produksjon for å minske svinn, vil det alltid være svinn tilstede og materialtilgang er derfor sikret for nåværende produksjonsmengde. Basert på stor etterspørsel ser vi allerede nå at flere leverandører av materialer er nødvendig for å skalere opp produksjon og tilfredsstille markedet.

Møtebord i heltre eik levert av Rewo

Produktet, lansering og satsning

De første årene etter oppstart gikk til produktutvikling og testing. Høsten 2022 kom Håkon inn i Rewo med sin økonomiske bakgrunn. Først i februar 2023 ble strategien lagt og Rewo - Bord ble lansert. Over tid har Rewo utviklet en effektiv metodikk for produksjon av platematerialer som bordplater, benker, gulv og interiør basert på avkappet til Stryntrappa. Denne satsingen har siden mai resultert i et samarbeid med tre av de fire største leverandørene på kontorinnredning (Lindbak, Input Interiør og Holmris/Form Funk), samt Parkettpartner på gulv.

 

Etterspørselen vi opplever etter heltre produkter med en dypere historier, kvalitet og bærekraft har vært upåklagelig. Nå leverer Rewo hyppig prosjekter rundt om i landet og ser at produkter i heltre, både Eik og Furu, er igjen i vinden.

 

Produkter som har vist seg å være veldig etterspurt er;

 1. Arbeidspulter i heltre eik og furu

 2. Konferansebord i heltre eik

 3. Spisebord og benker i heltre eik og furu

 4. Sofabord / Loungebord i heltre eik og furu

 5. Møtebord i heltre eik

En av de større fordelene med Rewo sin produksjonsmetodikk er egenskapen til å være fleksibel. Kunder, både bedrifter og privatpersoner, har gjerne egne ønsker og preferanser på utseende, form og fasong, mål og farge. Alle våre nylige prosjekter har blitt produsert og levert basert enten på arkitekttegninger eller egne mål og fargeforespørsler. Ordet “standardisert” er lite brukt i Rewo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofabord i heltre eik levert av Rewo

Rewo opererer i en industri og i et marked som over flere titalls år har bygd seg opp en mentalitet og produksjon som resulterer i mye svinn. De siste årene har fokuset på oppsirkulering og gjenbruk virkelig fått fart og vi som selskap og produsent sklir rett inn i den kategorien.

 

Alt vårt materiale stammer fra trappeproduksjon og er et rent heltre materiale i 40 mm eik og furu som i seg selv er av veldig høy kvalitet. Materialet er overskuddsmaterialet fra produksjon og ville ellers blitt brent.

I den forbindelse beholder vi CO2 lagret i treverket. Over tid vil dette utgjøre en håndfast forskjell. Eksempelvis har vi på kun våre siste fire prosjekter lagret over 7 tonn CO2. Her er hvordan;

 1. 200 kvm med heltre kubbegulv i eik til PWC sammen med Parkettpartner

 2. Fire store konferansebord med understell i 40mm heltre eik. To på 4.7m x 2.2m og

  to større på opptil 7.3m x 2.7m til stor offentlig aktør sammen med Lindbak

 3. 11 Lounge- / sofabord med kryssunderstell laget på arkitekttegninger til offentlig

  aktør sammen med Lindbak

 4. Et stort 4.8m x 1.2m konferansebord med understell sammen med Holmris

  Form/Funk

Med andre ord operer Rewo i et segment som fokuserer spesifikt på bærekraft og kvalitet. Møbelindustrien er enorm og mye produksjon ligger i utlandet. Hele vår verdikjede befinner seg i Norge, og det ønsker vi å fortsette med. Korte distanser mellom råvare - produksjon - kunde, minsker CO2-fotavtrykket og beholder kvaliteten som lokal produksjon gir etter hundrevis av år med håndtering av møbelproduksjon av treverk.

I tillegg til egenskapen til å lagre store mengder CO2 i treverket, har heltre eik og furu flere fordeler. Materialet har en grunnleggende slitestyrke som er veldig slagkraftig, og eieren av et heltre produkt kan selv bestemme levetiden til produktet gjennom godt vedlikehold. Sammenlignet med populære materialer som finér og laminat er heltre gjerne kjent som et mer sirkulært materiale med tanke på lengre levetid, CO2-lagring, enkelt vedlikehold, kommer fra bærekraftig skogbruk og gir et godt inneklima, med mer.

Ønsker du å laste ned artikkelen som PDF for å dele med venner og kjente? Følg knappen nedenfor og les i vei!

Målgruppe

bottom of page